Prečo sú antihistaminiká prvej generácie sedatívne?
Prečo sú antihistaminiká prvej generácie sedatívne?

Video: Prečo sú antihistaminiká prvej generácie sedatívne?

Video: Prečo sú antihistaminiká prvej generácie sedatívne?
Video: Lekáreň PARK - Alergická rinitída #dajsirady #hadajcomije 2024, Marec
Anonim

Antihistaminiká sú rozdelené do dvoch skupín - najprv - generácie (“ sedatívum ”) a druhý- generácie („nie- sedatívum ”). Sedatívne antihistaminiká spôsobiť sedácia pretože sú vysoko rozpustné v tukoch a ľahko prechádzajú hematoencefalickou bariérou.

Prečo v tomto ohľade antihistaminiká prvej generácie spôsobujú sedáciu?

Antihistaminiká sa typicky používajú na zmiernenie symptómov alergie a fungujú tak, že blokujú pripojenie histamínov k receptorom, čím bránia zlúčeninám vykonávať ich funkcie. Toto narušenie pôsobenia histamínov v mozgu má za následok ospalosť.

aký je rozdiel medzi antihistaminikami 1. a 2. generácie? Zatiaľ čo najprv - generácie H1 antihistaminiká majú centrálny účinok, a preto sa používajú aj ako sedatíva, generácie H1 antihistaminiká majú menej centrálne účinky a primárne sa používajú ako antialergické lieky.

Podobne sa kladie otázka, čo sú to antihistaminiká 1. generácie?

Antihistaminiká prvej generácie zahŕňajú difenhydramín ( Benadryl ), karbinoxamín (Clistin), klemastín (Tavist), chlórfeniramín ( Chlor-Trimeton ), a brómfeniramín (dimetán).

Aká je výhoda podávania antihistaminík druhej generácie namiesto antihistaminík prvej generácie?

V porovnaní s najprv - generácie antihistaminík , druhý - generácie antihistaminík je menej pravdepodobné, že prejdú hematoencefalickou bariérou, a preto spôsobujú menej sedácie.

Odporúča: